„The Modern Century”

Ei bine, am vazut-o.
Adica am avut sansa de a fi acolo.

Este vorba despre expozitia lui Cartier Bresson de la MOMA (Museum of Modern Art) din New York. Organizata ca la carte, expozitia „The Modern Century” se afla la etajul sase, ultimul al muzeului.
Pregatiti cu adevarat pentru vizitatori, si nu putini la numar avand in vedere ca am ajuns in ultima saptamana in care mai era deschisa expozitia, organizatorii te intampina si te indruma chiar de la intrare.
In loc de un mic ghiseu in care cu greu se disting persoanele (de obicei una sau maxim doua) printr-un geam dubios spalat, aproximativ 10 birouri organizate ca receptie iti ofera posibilitatea de a-ti lua bilet intr-un timp de record.

M-am bucurat sa descopar ca normele severe de securitate au fost indulcite la MOMA si ca s-a renuntat la controlul corporal si prin detector precum si la cel integral al bagajelor vizitatorilor.
In doua minute de la intrare eram deja sus si am pasit stapanit de sentimente controversate in expozitie. Te intampina inca de la intrare mesajul „no pictures” ca prima regula ce, culmea, chiar se respecta.

Membru fondator al Agentiei Magnum, Bresson este suprarealistul care a inventat fotografia de presa si parintele fotojurnalismului modern. 300 de imagini expuse, cunoscute si mai putin cunoscute ale artistului sunt rezultatul unui demers expozitional inceput in toamna lui 2006.

Peter Galasi, curatorul sef al expozitiei, a lucrat pe parcursul a trei ani la organizarea acesteia si a fost ajutat de Martine Franck, presedinta fundatiei Henri Cartier-Bresson si sotia fotografului incepand din 1970.
Din echipa mica si devotata au mai facut parte Agnes Sire (Admninistrator) si Aude Rimbaud (responsabil cu arhiva fotografica a artistului).

Am recunoscut vorbindu-se in jurul meu franceza, spaniola, germana, chineza si, bineinteles, engleza. Expozitia era plina, mi-am dorit sa zabovesc mai mult in fata unor imagini si mi se parea ca ii incomodez pe ceilalti din spatele meu.

Am facut un tur complet in mai bine de patru ore si am plecat cu senzatia ca, totusi, nu a fost suficient. Astept ziua in care vom avea ocazia sa il vedem pe Bresson reprezentat prin munca sa si la Bucuresti.

Expozitia interactiva se regaseste in varianta on-line aici:
http://moma.org/interactives/exhibitions/2010/henricartierbresson/#/

Reclame

~ de 35milimetri pe iulie 13, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s